Wimperlijm allergie

Jade-steen-met-lijm

Hoe herken je een irritatie of een allergie bij jouw klant?

Het is niet altijd even makkelijk om het verschil te ontdekken tussen een oogirritatie, of een allergische reactie op de lijm, omdat de symptomen er hetzelfde uit kunnen zien. 

 • Rode ogen
 • Jeuk
 • Waterige ogen
 • Branderig gevoel in de ogen
 • Dikke ogen

Het verschil is dat het immuunsysteem niet zal reageren op de irritatie en in de meeste gevallen zal de irritatie dan ook gewoon na 24 uur weer zijn verdwenen of in ieder geval beter worden naarmate de tijd verstrijkt.

Wat veroorzaakt een irritatie?

Irritatie kan komen, door de dampen van de lijm die aan het uitharden is. Omdat onze huid bij de oogleden dunner is, is zij kwetsbaarder en is de kans op een irritatie natuurlijk heel groot. 
Een irritatie hoeft hier niet persé aan te liggen. Jouw klant kan ook reageren op de plaatsing van de tape of eyepads, door wrijving van jouw pincetten, of door de aangebrachte primer.

Wat is een allergie en waardoor wordt dat veroorzaakt?

Een allergische reactie is een overdreven afweerreactie van het lichaam. Iemand met een allergie is overgevoelig voor bepaalde stoffen, dit worden ook wel allergenen genoemd. Het menselijk lichaam produceert antilichamen (ook wel immunoglobuline) om deze allergenen te bestrijden. Hoe meer je lichaam blootgesteld is aan het allergeen, hoe ernstiger de allergische reactie kan zijn. 
Om een allergie te ontwikkelen, moet je meerdere keren en herhaaldelijk blootgesteld worden aan het allergeen. Dit betekent dat klanten die nog nooit eerder een allergische reactie hebben gehad, wanneer ze blootgesteld zijn aan cyanoacrylaat (hoofdbestanddeel van de wimperlijm), de allergie na enige tijd kan ontwikkelen en daardoor zal zij moeten stoppen met wimperextensions.
Gelukkig is het maar een klein percentage aan klanten die een allergische reactie ontwikkelt. Deze allergie is niet heel erg gevaarlijk, mits de wimperextensions direct worden verwijderd. De symptomen zullen snel verdwijnen zodra de wimpersextensions zijn er af zijn.
Een allergie kan zich opnieuw manifesteren als het lichaam blootgesteld wordt aan hetzelfde allergeen (bijvoorbeeld als wimpersextensions opnieuw worden geplaatst). Het lichaam onthoudt de allergie die ooit ontwikkeld is en het immuunsysteem zal gelijk weer in actie komen wanneer het weer in contact komt met het allergeen.

Wat is cyanoacrylaat?

Het belangrijkste ingrediënt van wimperlijm, is cyanoacrylaat.  Dit bestandsdeel zorgt binnen enkele seconden voor de hechting van de lijm. Zonder cyanoacrylaat zouden de extensions niet aan de natuurlijke wimpers vast kunnen plakken.
Dit ingrediënt wordt gebruikt in alle wimperlijmen voor wimperextensions, zelfs die voor gevoelige of allergische ogen zijn gemaakt. Wimperlijmen die cyanoacrylaten bevatten, zijn over het algemeen veilig wanneer ze worden gebruikt zoals aangegeven.

Hoe werkt de wimperlijm nou eigenlijk?

Cyanoacrylaat hecht als het in aanraking komt met water. Daarom is het van groot belang dat de luchtvochtigheid in de salonruimte goed op pijl is. Lijm zal sneller hechten bij een hoge luchtvochtigheid en dat geldt dus andersom ook. De lijm zal niet snel hechten als de luchtvochtigheid laag is. Als de lijm is uitgehard, is deze waterdicht en kan het weer met water gewassen worden om bijvoorbeeld de geïrriteerde huid te kalmeren. In een droog seizoen (bij ons de zomer) zal het langer duren voordat de dampen zijn weggetrokken en is daarom de kans op irritaties dus groter.

Hoe weet je of een klant allergisch is voor cyanoacrylaat?

De meeste klanten hebben geen reactie op cyanoacrylaat, zolang de extensies zorgvuldig worden aangebracht en de lijm niet in hun oog of op de huid komt. In zeldzame gevallen ontwikkelen klanten wel een allergie tegen dit ingrediënt, zoals ik al eerder heb uitgelegd. Als een nieuwe klant aangeeft tijdens het eerste contact, dat zij gevoelig is voor bijvoorbeeld mascara, of last van hooikoorts heeft, zou je kunnen overwegen om een patchtest te doen. Een patchtest houdt in dat je een korte afspraak maakt met jouw nieuwe klant en haar voorziet van 3 tot 5 wimperhaartjes in de buitenhoeken. Als er binnen 24 uur roodheid of jeuk is, wordt de klant als een hoog risico beschouwd en wimperextensions niet aanbevolen. Maar aangezien de hoeveelheid lijm die je gebruikt erg klein is, garandeert de patch-test niet dat de klant een allergische reactie kan ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om jouw klant goed te informeren over mogelijke contra-indicaties (is een reden of omstandigheid om een bepaalde behandeling niet toe te passen) en allergieën.

Wat kan jij als wimperstyliste doen om mogelijke risico’s op irritaties en allergieën te verminderen?

 • Ken je omgeving. Elke salon, ruimte of behandelkamer moet een thermometer, een hydrometer en goed ventilatiesysteem hebben.
 • Ken de producten en hun ingrediënten. Je kunt voor de wimperlijm bijvoorbeeld een veiligheidsinformatieblad aanvragen bij de leverancier. Werk altijd met de lijm zoals het beschreven staat.
 • Ken je klant. Vraag haar om een intakeformulier in te vullen. Hoe meer je weet over jouw klant en hoe beter jij ze informeert over de mogelijke risico’s, zal dat zorgen voor minder misverstanden, als er toch iets mis gaan.
 • Veiligheid staat bovenaan!! Geef de behandeling in een schone en nette omgeving. Zorg ervoor dat de klant rustig kan liggen en klets alleen met elkaar als je zeker weet dat jouw klant haar ogen dicht kan houden. Je kunt anders niet veilig werken als de oogleden van de klant niet volledig gesloten zijn.
 • Speel rustige muziek en laat jouw klant lekker ontspannen en zorg ervoor dat zij in geen geval haar ogen opent zonder dat jij het eerst vraagt. Als ze haar ogen moet openen, zorg dan dat je de lijm wat droger krijgt door middel van een luchtpompje, of een kleine handventilator. Vergeet niet dat als de lijm nog aan het uitharden is, zij nog steeds dampen produceert!
 • Gebruik een vochtig sponsje aan het eind van de behandeling om de wimperlijn en het oog schoon te maken.
 • Gebruik eventueel een Nano Mister, ongeacht de luchtvochtigheid, om ervoor te zorgen dat het lijm goed droogt.
 • Plaats de eyepads correct en niet te dicht bij het oog, aangezien de gel of de rand het oog kan irriteren tijdens de behandeling of zelfs  een allergische reactie kan veroorzaken.
 • Vergeet vooral niet jouw eigen veiligheid. Je kunt een speciaal gezichtsmasker gebruiken, dat de neus en mond stevig bedekt tijdens de behandeling.
 • Gebruik geen lijmringen, deze komt te dicht bij je neus en mond, waardoor je de dampen constant inademt. Beter is om een jade steen te gebruiken.
 • Stel je gaat een nieuwe druppel lijm gebruiken op dezelfde jade steen, zorg er dan voor dat je een klein druppeltje water op de oude lijmdruppel doet, dit zorgt er namelijk voor dat de dampen die uit de lijm komen, niet meer wegstromen. 
 • Was je handen altijd met zeep voor en na de behandeling.

Wat moet je doen als jouw klant een allergische reactie heeft?

 • Vraag wat zijn de symptomen zijn en hoe lang zij het al heeft?
 • Vraag de klant of ze blootgesteld is aan mogelijk andere dingen die irritatie kunnen veroorzaken?
 • Adviseer jouw klant om niet in de ogen te gaan wrijven of aan de wimpers te gaan plukken.
 • Vraag de klant om met spoed bij jou te komen, om de wimperextensions zo snel mogelijk en professioneel te laten verwijderen. In geval van ernstige symptomen adviseer haar om onmiddellijk contact op te nemen met de huisarts.

 

>